• +0725741615
 • nicokonijn@planet.nl

  2014 nieuws

  Schwarzman beste bij S.N.A.

  Het Oud op Nieuw sneldamtoernooi van de Heerhugowaardse damclub S.N.A. is gewonnen door Alexander Schwarzman.

  De oud-wereldkampioen hoefde slechts twee remises toe te staan en won verder alles. De Senegalese grootmeester Bassirou Ba werd tweede terwijl de Ivoriaan Lossine Savané met de derde prijs naar huis ging. In de hoofdklasse was de winst voor Roep Bhawanibhiek. De andere winnaars waren Glenn Dumfries (eerste klasse) en Jan Algra (tweede klasse).

  5e Nico Konijn kerstdamtoernooi geslaagd

  Verslag

  Uit grote waardering voor de fantastische prestatie van Ton Sijbrands heb ik de verslaggeving omtrent het nieuwe wereldrecord blindsimultaandammen van hem een paar dagen op de frontpagina van deze website laten staan. HET IS WAARSCHIJNLIJK NIET VOOR IEDEREEN DUIDELIJK MAAR BOVENAAN DIT ARTIKEL KAN DE LEZER NOG MEER FOTO'S BEKIJKEN VAN HET KERSTDAMTOERNOOI !!! OOK KAN MEN DE EINDSTANDEN BEKIJKEN VAN DE 4 GROEPEN.

  IMG 2567

  Zondag 21 december 2014 was een historische dag voor de damsport en mijzelf. Voor de vijfde keer organiseerde ik het Nico Konijn kerstdamtoernooi in de lokalen van de Pater Jan Smitschool. Ik heb op deze website steeds het aantal deelnemende kinderen vermeld. Al spoedig stonden 15 kinderen op de lijst, daarna 20 en het zag er naar uit dat er een nieuw record geschreven zou worden. Het kwam er niet van. Er stonden op een bepaald moment weliswaar 25 namen op de lijst maar 3 kinderen kwamen helaas niet opdagen terwijl 1 kind, die zich niet vooraf had aangemeld, nog wilde meedoen. En dus ging het jubileumtoernooi met 23 kinderen van start. 
  Er waren twee groepen samengesteld. In groep 1 speelden 14 kinderen die op hun basisschool in groep 7 of 8 zitten.
  In groep 2 speelden 9 kinderen die op hun basisschool in groep 5 of 6 zitten. In deze groep zaten 6 kinderen die donderdag 18 december waren geslaagd voor hun eerste damdiploma en nu hun allereerste damtoernooi zouden gaan spelen.
  De kinderen speelden 7 ronden volgens het Zwitsers systeem. Na 4 ronden was er een grote pauze waarin de kinderen iets kregen te drinken en te knabbelen. Na 7 ronden kon om drie minuten over twee de prijsuitreiking gaan beginnen. Allereerst heb ik natuurlijk de medewerkers bedankt want je kunt wel iets willen organiseren maar alleen kan ik het niet. Achtereenvolgens heb ik Nathalie, de koffiejuffrouw, Sandra, de conciërge van de school, de arbiters Danique Smids, Nico Leemberg en Bert de Haas, en last but not least mijn neef Piet Konijn, die achter de computer zat, een attentie gegeven en bedankt voor hun medewerking.
  In groep A werd Maarten van Ammers overtuigend kampioen. Hij won alle 7 partijtjes. Heel knap gedaan, Maarten ! De tweede prijs ging naar Tymo Smids terwijl Pieter van den Berg met de derde prijs naar huis ging.
  In groep B werd Egbert van der Bom kampioen van de kinderen die in groep 7 van de basisschool zitten. Tweede werd Zoey Backer terwijl Ailynn de Rover de derde prijs pakte. 
  Zoey Backer kreeg nog een extra prijs. Zij was het beste meisje van het toernooi.

  In groep 2 werd Bo Dekker kampioen met een score van 12 punten uit 7 partijtjes. Heel mooi gedaan ! Noud Rippens scoorde eveneens 12 punten. Ook heel mooi natuurlijk maar Noud is een jaartje ouder. Thijs Smit werd in groep C tweede en Nienke Pols werd derde.
  In groep D werd, zoals eerder gemeld, Bo Dekker eerste. Rosali Rood tweede en Renno Meijers derde.
  De aanmoedigingsprijs ging naar Naomi Snijder. Zij had bij de damlessen geen enkel punt in haar partijtjes gescoord. In de eerste ronde van het kerstdamtoernooi gebeurde het wonder. Zij won voor de eerste keer een partijtje ! Ook haar tweede partijtje won zij. Zo zie je maar weer, de aanhouder wint ! Thuis veel oefenen en je wordt steeds sterker !!! Alle deelnemende kinderen kregen een herinneringsmedaille en een schuifspelletje.   

  45, 46, 47, 48 uur: gelukt !

  Ton Sijbrands is weer wereldrecordhouder blindsimultaan, zonder ook maar één nederlaag.

  'Alsof ik met één vinger een rollende tank moet zien tegen te houden'. Het is de verzuchting van een van de deelnemers die heeft opgegeven tegen Ton Sijbrands. De grootmeester uit Muiden wist gisterochtend na dik 48 uur onafgebroken dammen het wereldrecord blindsimultaan terug te veroveren op Erno Prosman. Sijbrands scoorde tegen 32 tegenstanders 72 procent: 46 van de maximaal mogelijke 64 punten. Hij won veertien partijen, de andere achttien werden remise en dus leed Sijbrands geen enkele nederlaag. Uniek.
  Commentatoren in de publieksruimte maakten zich zaterdagavond laat nog een beetje zorgen. Niet over Sijbrands, want die stond bijna op alle borden goed en had al acht overwinningen binnengesleept. Maar de tijd speelde een grote rol. Berekeningen op basis van het tempo waarin Sijbrands speelde, leerden dat het wereldkampioenschap blindsimultaan wel eens zestig uur zou kunnen gaan duren. En dus een marteling zou worden, voor de grand maître zelf, maar ook voor de opponenten, van wie sommigen al na dik 24 uur in elkaar stortten. Maar zaterdagnacht voerde Sijbrands het tempo op en gisterochtend na 48 uur spelen had hij de buit binnen en kon hij de resterende partijen remise geven.
  Dat is niet helemaal zijn stijl, want Ton Sijbrands is een maximalist en had het liefst een zo hoog mogelijke score neergezet. Partijen die hij in principe nog makkelijk zou kunnen winnen, werden door hem remise gegeven. Sijbrands was na twee etmalen blind dammen, zonder slaap, doodmoe. En het raadhuis van Hilversum moest ook nog weer worden omgebouwd tot een normale werkplek.
  Sijbrands was na afloop voldaan en was zelfs niet te beroerd om met publiek en tegenstanders nog enkele partijen door te nemen. Zijn duel met Paul de Heus had Sijbrands het meest interessant gevonden. Sijbrands: "Ik wilde revanche nemen voor mijn blindsimultaan van 2009, toen ik weliswaar slaagde, maar niet goed speelde. Ik heb nu beter gespeeld en niet één partij verloren. Vooraf was ik erg bezorgd, maar toen ik begon kwam ik helemaal in een eigen wereld terecht en heb ik nooit het gevoel gehad dat ik in gevaar zou komen."
  Pim Meurs, zelf topdammer en een van de commentatoren: "Het fantastische aan Ton is, dat hij blind hetzelfde niveau haalt als in een gewone partij. Dat kan hij alleen. Nee, ik zou dit absoluut niet kunnen. Het is niet genoeg om heel goed te kunnen dammen. Dit is extra klasse."
  De Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes kwam Sijbrands met champagne feliciteren. "Je naam is voor eeuwig verbonden aan het raadhuis. Ik kan dit niet bevatten, maar het is ontzagwekkend."
  Velen volgden thuis via internet de livestream van sponsor Omroep Max. "Ik hoop maar dat men zich niet heeft verveeld", zei Sijbrands. Een vrouw was eerder in het pikkedonker nog komen informeren waarom er 's nachts licht brandde in het raadhuis. Na de uitleg zei ze: 'Bizar'. En dat was het ook.

  N.B. Bovenstaand artikel staat met een grote overzichtsfoto van de speelzaal en een inzet van een nadenkende Ton Sijbrands in het Noordhollands Dagblad, editie Heerhugowaard, van maandag 22 december. Er staat ook nog een kleinere foto bij van een tegenstander van Ton Sijbrands die even een slaapje doet. 

  Ton Sijbrands herovert wereldrecord blindsimultaandammen

  Ton Sijbrands heeft zondagmorgen het wereldrecord blindsimultaandammen heroverd.

  De hele damwereld heeft van vrijdagmorgen vroeg (8.15 uur) tot zondagmorgen 8.45 uur kunnen genieten van de weergaloze prestatie van Ton Sijbrands. Achtenveertig uur blindspelen tegen maar liefst 32 tegenstanders !!! En iedereen heeft via een fantastische LIVE uitzending van omroep MAX kunnen genieten van de fenomenale prestatie van Ton Sijbrands om met een score van 72% het record weer in handen te hebben. 
  In een eerder artikel over deze blindsimultaan heb ik geschreven dat ik erbij was in Gouda (1999) toen Ton het wereldrecord op 20 borden bracht.
  K.N.D.B. voorzitter Hans Vermeulen was ook in 1999 één van de tegenstanders van Ton. In nummer 141 van het blad DAMMEN (red.Ton Sijbrands) beschrijft Hans o.a. hoe hij ertoe gekomen is om tegenstander te willen zijn van Ton Sijbrands in die blindsimultaan. Maar dat niet alleen. Ook zijn indrukken omtrent de simultaan zelf heeft hij schitterend weergegeven !!!
  Ik neem enkele zinnen van dat artikel over: "Hoe moeten we de prestatie van de blindspeler inschatten in vergelijking met andere sportprestaties ? Ik weet dat het niet te vergelijken is. Dit is te bijzonder en te indrukwekkend. Ik troost me met de gedachte: hoe groter het wonder, hoe kleiner het publiek" !
  Hans was opnieuw één van de tegenstanders van Ton Sijbrands. Nu staat het wereldrecord op 32 borden !!!
  Ik eindig met de woorden: "Hier past een DIEPE BUIGING voor Ton Sijbrands met zijn nieuwe wereldrecord". TON, van harte gefeliciteerd !!!

  5e Nico Konijn kerstdamtoernooi

  Ik heb besloten dat het totale bedrag aan inschrijfgeld en omzet van koffie/thee zal worden geschonken aan de Voedselbank.

  Wereldrecordpoging blindsimultaan Ton Sijbrands

  Vrijdagmorgen is oud-wereldkampioen Ton Sijbrands in Hilversum begonnen aan zijn poging om het wereldrecord blindsimultaandammen te heroveren.

  Sijbrands speelt tegen maar liefst 32 tegenstanders tegelijk. Hij zit in de kamer van de burgemeester van Hilversum, Pieter Broertjes. Op 6 november 1999 ben ik in Gouda een groot gedeelte van de dag getuige geweest van de onvoorstelbare prestatie van Sijbrands toen hij het wereldrecord op 20 tegenstanders bracht. Ik had de S.N.A. jeugdleden Steven Wijker en Erik van Kampen op die dag naar Gouda gebracht want er was tevens een selektiedag voor de Centrale Aspiranten Training. Ook Stef Keetman was meegegaan want hij was door Harm Wiersma gevraagd naar Gouda te komen. Wiersma verzorgde tijdens de simultaan uitleg voor het publiek en gebruikte hierbij het door Stef Keetman gemaakte damcomputerprogramma "TRUUS". 
  Erno Prosman stond op een gegeven moment vlakbij mij met zijn vrienden. Ik hoorde hem tegen zijn vrienden zeggen: "Misschien zou ik zoiets ook wel kunnen". Elke daminsider weet dat Prosman zou uitgroeien tot de grote concurrent van Ton Sijbrands. Prosman heeft het huidige record (30 tegenstanders) nu in handen. Als u de simultaan LIVE wilt volgen kan dat via een link die u onderaan de rechterkolom op deze pagina kunt vinden. Veel plezier !!!

  Damexamen kinderen Pater Jan Smitschool

  Donderdag was de grote dag voor de kinderen die voor de eerste keer een toets (examen) gingen maken voor een damdiploma.

  Nadat ik tien damlessen had gegeven voor de kinderen die ervoor gekozen hadden om de beginselen van het dammen te leren was het tijd om de kinderen de toets te laten maken voor het eerste damdiploma, het slagdiploma.
  Na enige uitleg van mij op welke manier de toets gemaakt diende te worden begon ik met het uitdelen van de vragenlijst met bijbehorende diagrammen. Na een kwartier was het eerste kind al klaar. Kennelijk had hij mijn advies van vorige week opgevolgd toen ik de groep vertelde om de eerste lessen uit het werkboek nog eens na te kijken. Enkele minuten later stak het tweede kind zijn vinger in de lucht om te vertellen dat ook hij klaar was.
  Na drie kwarier was iedereen klaar en kon ik gaan beginnen met het nakijken. Het was voor mij natuurlijk heel leuk om te constateren dat de meeste kinderen tussen de twee en zeven fouten hadden gemaakt. En ......iedereen was geslaagd zodat ik met het uitreiken van de diploma's kon beginnen. De kinderen waren uiteraard heel blij met het eerste damdiploma.
  Een aantal kinderen gaat a.s. zondag meedoen met het 5e Nico Konijn kerstdamtoernooi in de lokalen van de Pater Jan Smitschool. Dat is natuurlijk heel mooi.
  Nog mooier is het als je lid wordt van de plaatselijke damclub S.N.A. Daar kan je nog meer diploma's halen en elke donderdagavond partijtjes spelen zodat je nog sterker wordt. Ik geef hier het e-mail adres van de secretaris van damclub S.N.A.: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

  Kerstdamtoernooi naar record aantal deelnemers !!!

  Voor het 5e Nico Konijn kerstdamtoernooi hebben reeds 25 basisschoolkinderen zich ingeschreven. Het record aantal deelnemers was tot nu toe 25 deelnemers. Enkele dagen voordat het jubileumtoernooi van start gaat durf ik er uiteraard wel vanuit te gaan dat er een nieuw record geschreven gaat worden. 

  Het toernooi wordt zondag 21 december in de lokalen van de Pater Jan Smitschool aan de Dreef 12a gehouden. De aanvang van de wedstrijden is 11.00 uur. De kinderen dienen een kwartier voor aanvang van de wedstrijden aanwezig te zijn. Het inschrijfgeld is € 3,--.
  In de pauze van het toernooi krijgt iedereen iets te drinken en te snoepen. Elk kind krijgt bij de prijsuitreiking een herinneringsmedaille. De 3 beste spelers van elke groep krijgen een beker. 
  Deelname staat open voor leerlingen en oud-leerlingen van Damschool Nico Konijn. Tevens dienen zij nog steeds leerling van een basisschool te zijn. De volgende kinderen staan op de deelnemerslijst:

  1.Tymo Smids. gr. 8
  2.Timo Bloodshoofd. gr.7
  3.Stacey van der Bom. gr.8
  4.Egbert van der Bom. gr.7
  5.Thijs Smit. gr.6
  6.Pieter van den Berg. gr.8
  7.Tyra Pater. gr.6
  8.Indy Pater. gr.4
  9.Mick Boudens. gr.7
  10.Ailynn de Rover. gr.7
  11.Rick Slot. gr.8
  12.Maarten van Ammers. gr.8
  13.Thomas Pols. gr.8
  14.Daan van Heumen. gr.8
  15.Noud Rippens. gr.6
  16.Lars Fagel. gr.8
  17.Esparanza Gussenhoven. gr.7
  18.Rosali Rood. gr.5
  19.Naomi Snijder. gr.6
  20.Renno Meijers. gr.5
  21.Sam van der Laan. gr.8
  22.Bo Dekker. gr.5
  23.Zoey Backer. gr.7
  24.Stan Marinus. gr.5
  25.Nienke Pols. gr.7  Wie volgt ???  'Alfabetopstelling' brengt S.N.A. geen winst

  Heerhugowaard. Het is in het denksporten nog wel eens gebruikelijk te goochelen met wie achter welk bord plaatsneemt.

  Bij S.N.A. hadden ze een nieuwe variant bedacht, de alfabetopstelling. In plaats van lang na te denken of een mindere speler op een hoog bord  te plaatsen en een sterkere speler op een laag bord, werd gewoon de speler wiens achternaam alfabetisch als eerste kwam op bord één geplaatst en zo naar beneden. Het leverde geen winst op. Al was de nederlaag tegen het op papier veel sterkere VBI Huissen een ingecalculeerde. Na drie zeges op rij werd het in eigen huis nu een ruim verlies, 6-14. Al was het uitgerekend Dave Bleeker die op bord 1 voor een van de beste prestaties zorgde, door voormalig Nederlands kampioen Jos Stokkel op remise te houden. S.N.A., zonder Alexander Schwarzman, kwam via Ivo de Jong nog wel op voorsprong, maar dat zou de enige Heerhugowaardse zege blijken. Verder kwamen naast Bleeker verder nog Mike Koopmanschap, Erik van Kampen en Ritchie Wijnker tot remise.

  N.B. Bovenstaand verslag staat in het Noordhollands Dagblad, editie Heerhugowaard, van maandag 15 december 2014.  


  S.N.A. verliest met grote cijfers

  Het eerste team van de Heerhugowaardse damclub S.N.A. heeft zaterdag een grote 14-6 nederlaag moeten incasseren tegen VBI uit Huissen.

  S.N.A. kwam kwam nog wel op voorsprong door Ivo de Jong maar het was tevens, naar later zou blijken, de enige winstpartij van de thuisploeg. 
  Erik van Kampen, Mike Koopmanschap, Dave Bleeker en Ritchie Wijnker wisten remise te spelen. Vooral de remises van Dave en Ritchie waren uitstekend want zij hielden spelers met een beduidend hogere rating in bedwang.
  Stan Brink, Steven Wijker, Mitchel Mensinga, Guido Verhagen en Jan Groeneweg moesten de eer aan hun tegenstander laten.

  Pagina 1 van 19