De nieuwe realiteit van damtrots S.N.A.

Afdrukken
Heerhugowaard. Jarenlang was S.N.A. een lichtend voorbeeld in de damsport dankzij een bloeiende jeugdafdeling en veel sponsorgeld.

De sponsor vertrok twee jaar terug en met het vertrek van drie spelers deze zomer zal de Heerhugowaardse damclub die jeugdafdeling meer dan ooit nodig hebben in de komende jaren. Het perspectief voor de korte termijn ziet er namelijk niet goed uit. Voor het eerst sinds lange tijd dreigt een teruggang naar de eerste klasse, het tweede landelijke niveau. Veelzeggend was dat Maurice Koopmanschap, playing captain van S.N.A., niet eens ontevreden was over de kleine thuisnederlaag die de Heerhugowaarders zaterdag in de seizoensouverture leden tegen Samen Sterk uit Hazerswoude. "Natuurlijk red je liever een punt, maar dat zat er eerlijk gezegd niet in."

Speciaal duel

Voor de 21-jarige Koopmanschap was het een speciaal duel, omdat hij voor het eerst samen vast in het eerste speelde met zijn twee jaar oudere broer Raymond. Het werd echter niet het debuut wat hij ervan voor had gesteld, want door een blunder van zijn kant kwam S.N.A. al snel achter. Daarna beging ook Roy Coster een grote fout waardoor het 0-4 werd. In het vervolg van de wedstrijd zag het er nooit naar uit dat S.N.A. nog gelijk kon maken. Kopman Guido Verhagen won weliswaar nog met enig fortuin, maar de rest werd remise. Van Verhagen, Raymond Koopmanschap en Vitalia Doumesh zal het dit seizoen vooral moeten komen, want S.N.A. is met Ivo de Jong en Steven Wijker zijn twee sterkste spelers kwijt. Daarnaast is een andere sterke dammer, Mitchel Mensinga, ook vertrokken. "Steven en Mitchel zijn om begrijpelijke redenen weg", aldus Maurice Koopmanschap. "Steven woont in Nijmegen en Mitchel in Enschede. Zij hadden genoeg van het reizen. Ivo daarentegen is gestopt door een verschil in visie. Hij is een echte winnaar en wil meer dan wat de club momenteel kan doen." S.N.A. is op papier het zwakste team in de poule en zal de punten moeten halen tegen andere Noord-Hollandse teams als IJmuiden en Zaanstreek en het Limburgse Dios/Eureka. Eerst wacht de club echter met het Rotterdamse Constant Charlois en Heijmans Excelsior uit Rosmalen twee sterke teams.

N.B. Bovenstaand verslag staat in het Noord-Hollands dagblad van maandag 17 september 2018.