Damreünie op topsportniveau in Heerhugowaard

Afdrukken

Zoals u op de agenda van deze website kunt zien gaat zaterdag het Heerhugowaard Open van start.

Dat betekent dammen op topniveau voor sommigen en daarnaast voor bijna elke deelnemer een reünie. Want het overgrote deel van de pakweg vijftig dammers die nu op de deelnemerslijst staan zijn vertrouwde gezichten op het evenement, "Veel grootmeesters doen ook mee aan een van de vele activiteiten die wij naast het toernooi houden of komen op zijn minst even kijken", verklaart Guido Verhagen namens de organisatie. "Vooral het voetbaltoernooi is populair".

Maar voor de top van het deelnemersveld draait het negenrondige toernooi, dat tot en met zaterdag 20 juli duurt en waarvan de eerste prijs 1250 euro is, toch voornamelijk om de resultaten. Grootste blikvanger is oud-wereldkampioen Alexander Schwarzman, een man die volgens Verhagen zijn hart heeft verpand aan de organiserende vereniging S.N.A. "Hij kwam, toen we dat nog konden betalen, ook uit voor onze club. Maar nog altijd voelt Alexander als S.N.A.-er. Hij slaapt bijvoorbeeld bij mijn ouders." Schwarzman moest vorig jaar de eerste plaats verrassend laten aan het talent Wouter Wolff die zich nog niet heeft ingeschreven voor deze editie. "Maar dat zegt weinig", aldus de 38-jarige in Heerhugowaard woonachtige Verhagen die tevens voorzitter van S.N.A. is.  "Veel dammers hebben de gewoonte om zich last minute aan te melden." Schwarzman heeft sterke concurrentie van de Senegalese grootmeester Bassirou Ba die vorig jaar vierde werd. Nog een stukje sterker qua rating is Artem Ivanov. Sterker nog, deze Oekraïense grootmeester doet op papier weinig onder voor de Rus. De vierde grootmeester die zich heeft aangemeld is de Nederlander Hein Meijer. Daarnaast nemen er, zoals de plaatsingslijst er nu uitziet, zes internationaal meesters deel aan het evenement waaronder een troef van S.N.A.: Ivo de Jong. Deze Tuitjenhorner heeft in het verleden al bewezen in de toptien te kunnen eindigen, maar zoals het deelnemersveld nu is liggen er misschien wel kansen om bij de beste vijf tot zeven dammers te finishen. "Ik ga er ook voor, al zal een goede start essentieel zijn om een topklassering te realiseren", aldus de 45-jarige dammer. "Ik heb wel wat aan het dammen gedaan de afgelopen periode. Daarnaast is mijn laatste toernooi precies een jaar geleden, dat was ook het Heerhugwaard Open. Dat maakt je wel gretig. Verder heb ik het voordeel dat een aantal sterke dammers meedoet aan de World Cup in Rotterdam dat gelijktijdig met het Heerhugowaard Open plaatsvindt."

Verhuizing.

Met Raymond Koopmanschap en Verhagen doen er nog twee sterke dammers van het eerste team van de Heerhugwaardse vereniging mee aan het evenement dat door de verhuizing van het Huygens College dit jaar bij Esdegé-Reigersdaal aan de Krusemanlaan wordt gehouden. Als nevenactiviteiten kunnen de deelnemers naast het voetbaltoernooi gaan klaverjassen, sneldammen. een dampartij van twee tegen twee spelen of genieten van een avondje Chinees, pannenkoeken en pizza eten.

 

N.B. Bovenstaand artikel staat in het Noordhollands Dagblad, editie Alkmaar en omstreken, van 12 juli 2019.