op de agenda

30 mrt 2024 - , 11:00 -
Halve Finale NK Junioren en Pupillen
05 apr 2024 - 05 apr 2024, 12:30 - 13:30
Tweede damles Pater Jan Smitschool
06 apr 2024 - 06 apr 2024
Halve Finale NK aspiranten
13 apr 2024 - 13 apr 2024
Gramsbergen. Open DamZ ! Jeugdtoernooi
13 apr 2024 - 13 apr 2024
Halve Finale NK Aspiranten

Internationale primeur S.N.A.

Damtoernooi in Heerhugowaard: "Het mocht weer, dus dan ga je tot actie over"

 

Heerhugowaard. S.N.A. zet deze week de toon. De Heerhugowaardse damclub heeft een wereldwijde primeur door als eerste damclub na de coronacrisis een normaal toernooi te houden. Het wakkert de hoop aan op een normaal denksportseizoen.

 

Het Heerhugowaard Open is vermaard; het had in het verleden tot wel tweehonderd deelnemers, met dammers van Afrika tot Rusland. Zaterdag meldden zich er veertig, allemaal met de Nederlandse nationaliteit. "De internationale grenzen zijn goeddeels nog dicht", legt organisator Frans Groot uit. "Niemand weet of we deze topdammers, we praten over een oud-wereldkampioen Aleksandr Schwarzman, de Oekraïnse grootmeester Artem Ivanov en over spelers als de internationale meester Thomy Lucien Mbongo en Damien Come Aligna Messinga uit Kameroen, hier of weer thuis hadden kunnen krijgen. Bovendien worden deze buitenlanders in gastgezinnen ondergebracht. Vanwege het coronagevaar hadden onze leden daar dit keer begrijpelijkerwijs angst voor."

Vooral het ontbreken van Schwarzman voelt als een aderlating, want de Rus is voor S.N.A. meer dan zomaar een dammer. Hij heeft in het verleden zijn clubliefde aan S.N.A. meerdere malen betuigd en dat warme gevoel is wederzijds. Aleksandr heeft ons een brief gestuurd waarin hij liet weten dat het hem speet dat hij niet mee kon doen en ons veel succes wenste", verklaart scheidsrechter Bertus Groot. "We hopen dat we hem volgend jaar weer mogen verwelkomen."

Het ontbreken van een internationaal topveld is niet het enige dat dit jaar anders is aan het damtoernooi. Omdat het Huygens College deze week een zomerschool houdt, is het evenement dit jaar in sporthal Waardergolf. "Een uitstekende locatie, we hebben hier extra ventilatiemogelijkheden omdat de sporthal een nooddeur heeft", aldus Bertus Groot. "Verder zijn de looppaden extra breed, zodat deelnemers en toeschouwers op een afstand de partijen kunnen volgen. Verder beschikken we hier over goede sanitaire voorzieningen, staan er her en der ontsmettingsmiddelen en moeten we na elke ronde  de tafels, borden en damstenen ontsmetten. Ja, damsteen voor damsteen. Of dat een arbeidsintensief karwei is ? Ach, we doen het met elkaar. "

"Het belangrijkste is namelijk dat er weer op een nomale manier gedamd kan worden", stelt S.N.A.-voorzitter Guido Verhagen. "Zonder anderhalve meter tussen de spelers. Dat voelt iedereen hier als een voorrecht." Het is aan deze voorzitter van S.N.A. te danken dat het evenement er nu is. Hij nam na de persconferentie van het kabinet direct telefonisch contact op met andere betuursleden. "Pure Noord-Hollandse nuchterheid. Het mocht weer, dus dan ga je tot actie over. Verhagen geldt in het huidige deelnemersveld als een outsider voor de eerste plaats. Favoriet voor de winst van het toernooi dat zondag 11 juli eindigt, is de enige deelnemende grootmeester Hein Meijer. Concurrentie komt er van de internationaal meesters Bhiem Ramdien en Frits Luteijn en het talent Mitchel Mensinga. Mensinga en Ramdien werden vorig jaar nog gedeeld derde, vóór Meijer die de achtste plaats deelde met onder meer Verhagen.

 

N.B. Bovenstaand artikel stond in de Alkmaarse krant van maandag 6 juli 2020. Pas nu kan ik het artikel publiceren omdat ik het toernooi na de 3e ronde heb moeten verlaten vanwege een hersenbloeding. Woensdag 21 juli heb ik het ziekenhuis verlaten. Nico Konijn.

 

 

zoek