op de agenda

30 mrt 2024 - , 11:00 -
Halve Finale NK Junioren en Pupillen
05 apr 2024 - 05 apr 2024, 12:30 - 13:30
Tweede damles Pater Jan Smitschool
06 apr 2024 - 06 apr 2024
Halve Finale NK aspiranten
13 apr 2024 - 13 apr 2024
Gramsbergen. Open DamZ ! Jeugdtoernooi
13 apr 2024 - 13 apr 2024
Halve Finale NK Aspiranten

Over dammende schakers en schakende dammers

De redactie gaf vorige week een subtiele hint of ik het niet eens over dammen kon hebben. 

 

Eén keer ben ik wezen kijken bij een damtoernooi (bij de denksportspelen in Beijing) en dat voelde qua sfeer heel vertrouwd. Er zijn ook best wel wat mensen die zowel dam- als schaakfanaat zijn. Zo komt Ton Sijbrands graag bij 'ons' kijken en Alexander Georgiev won ooit vierkamp 5k in Wijk aan Zee. Multitalenten zijn er ook geweest, en dan vooral vijfvoudig Russisch schaakkampioen Nezhmetdinov. Hij was in zijn jeugd een goede dammer en bezocht als volwassene een damtoernooi in zijn woonplaats Kazan. Ze hadden nog een deelnemer nodig, Nezh liet zich overhalen om mee te doen, won en plaatste zich zo voor het Russisch kampioenschap waar hij tweede werd ! En tegenwoordig is er Ivanchuk. Er is een probleem met dammen: de remisemarge is vrij groot. Met één dam tegen drie dammen kun je immers nog remise houden. En een vrijwel gelijk eindspel nog winnen, zoals Carlsen vaak doet, dat schijnt bij dammen vrij zeldzaam te zijn. 

Het is niet voor niets dat voormalig damwereldkampioen Jannes van der Wal op een gegeven moment uitgekeken was op het spel, en zelfs een keer provocatief beweerde  dat de saaiste schaakpartij nog leuker is dan de spannendste dampartij. Hij werd ook een behoorlijk goede schaker (hoogste rating 2330) maar zijn damverleden was mogelijk een nadeel; hij was gewend alles uit te rekenen, maar bij schaken gaat dat helaas wat moeilijker. Hij kwam dus vaak in grote tijdnood en dat kostte punten. Een typisch voorbeeld is een partij uit 1993 tegen een speler uit de top 100 van de wereld. Die werd de eerste 35 zetten overspeeld, maar daarna ging het toch nog mis. Van der Wal verloor de partij na 41 zetten.

 

N.B. Bovenstaand artikel stond in de denksportrubriek van de Alkmaarse krant van zaterdag 23 juli j.l. Artikel is geschreven door Dimitri Reinderman.

 

 

zoek